Aranżacje kuchni

Aranżacje kuchni

Przemyślana aranżacja kuchni sprawia, że gotowanie staje się pasją

Aranżacja kuchni to bardzo odpowiedzialne, ważne i wieloetapowe zadanie, które będzie miało wpływ na organizację i jakość naszego życia przez wiele lat. Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, wokół którego kręci się nasze codzienne życie, która przywodzi na myśl lata dzieciństwa przepełnione zapachem rodzinnych obiadów, porannej kawy czy aromatem świątecznych ciast. Dla każdego z nas kuchnia ma inne znaczenie, każdy ma inne przyzwyczajenia i potrzeby, ale dobra organizacja przestrzeni kuchni jest konieczna w każdym przypadku, jeśli gotowanie ma być przyjemnością, a nie obowiązkiem. Po co tracić czas, energie i nerwy w źle urządzonej kuchni? Co zrobić, żeby przebywanie w kuchni było przyjemne oraz łatwe i nie wiązało się z chaotycznym biegiem od blatu do blatu, od szafki do szafki? Odpowiedź jest prosta. Ważna jest po prostu przemyślana i dobrze zaplanowana aranżacja kuchni.  

Aranżacja Kuchni Komandor

Sposób i aranżacja kuchni, a kształt pomieszczenia

Zanim przystąpimy do urządzania kuchni, zróbmy skan naszego pomieszczenia. To jak ją zaaranżujemy zależy od tego czy pomieszczenie jest wąskie, czy na planie kwadratu oraz gdzie znajduje się okno. Te czynniki w dużej mierze determinują sposób aranżacji kuchni. Przyłącza hydrauliczne, punkty świetlne czy grzejnik można przenieść w inne miejsce, ale burzenie ścian i wykuwanie okien, nie zawsze wchodzi w rachubę i nie zawsze jest możliwe.

Przy urządzaniu kuchni bierze się pod uwagę następujące warianty układu mebli: kuchnia jednorzędowa, kuchnia dwurzędowa z meblami zamontowanymi równolegle na dłuższych ścianach, kuchnia z wyspą, kuchnia w kształcie litery „L”, „U” lub „G”.

Jeśli mamy wąskie pomieszczenie z centralnym oknem na jednej z krótszych ścian to możemy zaplanować kuchnię w kształcie litery „L” lub dwurzędową, o ile przestrzeń pomiędzy szafkami będzie umożliwiała swobodną komunikację oraz otwieranie dolnych szafek i szuflad. Odległość ta powinna wynosić około 120-140 cm. Układ równoległy mebli zapewnia dosyć dużą powierzchnię roboczą i przechowywania, a także nie wymaga pokonywania przez użytkownika kuchni dużych odległości. W przypadku kuchni na planie litery „L” odległości te są większe, im dłuższe są ramiona zabudowy, ale plusem jest to, że można w takiej kuchni ustawić stół do spożywania posiłków.

Kuchnia w kształcie liter „U” oraz „G” wymaga większej powierzchni, ale daje duże pole do popisu podczas aranżacji kuchni. Tutaj każda ze stref może być większych rozmiarów, więc zyskamy dodatkowe miejsca do pracy i przechowywania, ale też w pakiecie większe odległości między sprzętami.

Kuchnia jednorzędowa to niestety ograniczone blaty i miejsce do przechowywania, ale też da się ją zaplanować funkcjonalnie i praktycznie. Takie rozwiązanie stosowane jest zazwyczaj w małych mieszkaniach, długich, ale wąskich kuchniach lub w kawalerkach, gdzie każdy kawałek powierzchni musi być wykorzystany maksymalnie.

Popularnym rozwiązaniem, stosowanym w nowych mieszkaniach i domach, gdzie liczy się otwarty plan, jest kuchnia z wyspą, stanowiąca pewnego rodzaju podział pomiędzy kuchnią a salonem. Takie rozwiązanie wymaga jednak dużej przestrzeni. 

Bez względu na to, który rodzaj zabudowy kuchni zagości w naszym mieszkaniu, zadbajmy o to, żeby zaplanowana przez nas aranżacja była jak najbardziej praktyczna, oszczędzała czas i nasze zdrowie, nie wymuszając na nas pokonywania długich dystansów i wykonywania skomplikowanych akrobacji i skłonów. Dobrze przemyślmy więc to, jak ma wyglądać nasza kuchnia, na czym nam najbardziej zależy i jak urządzić ją w taki sposób, aby zaspokajała nasze potrzeby praktyczne i estetyczne. 

Aranżacja Białej Kuchni Komandor

Aranżacja drewnopodobnej Kuchni Komandor

Podział na strefy robocze w aranżacji kuchni

W każdej kuchni powinny być wydzielone odpowiednie strefy, które nie tylko porządkują jej przestrzeń, ale także ułatwiają poruszanie się i doskonale organizują pracę. Układ 5 stref nie jest przypadkowy, wynika z logiki i chronologii w przygotowywaniu posiłków oraz ergonomii wnętrza. Urządzając kuchnie, zadbajmy więc, żeby znalazły się w niej strefy: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Nawet w małej kuchni zachowanie tego podziału podniesie znacznie jej funkcjonalność oraz jakoś i wydajność naszej pracy.

  • Strefa zapasów to tak naprawdę miejsce do przechowywania produktów spożywczych zarówno tych używanych w codziennym gotowaniu, jak i ich zapasów. Nie każdy dysponuje osobną, przeznaczoną do tego celu spiżarką, dlatego wydzielenie odpowiednich szafek może przejąć jej funkcję. W strefie tej znajdą swoje miejsce kasze, mąki, ryże, makarony, puszki i inne artykuły, których użycia wymaga przygotowanie posiłków. Strefa zapasów to także miejsce dla lodówki, czyli wyrobów schłodzonych i mrożonych. Ponieważ przechowujemy tutaj produkty potrzebne do codziennego gotowania, należy zwrócić uwagę, aby dostęp do nich był łatwy, a podział dobrze zaplanowany.
  • Strefa przechowywania to szuflady, szafki dolne i górne, w których schowamy naczynia, sztućce, szklanki, talerze oraz drobne sprzęty AGD, czyli wszystko to, co jest konieczne podczas spożywania i przygotowywania posiłków. Ponieważ strefa ta zawiera naczynia, dobrze, aby była usytuowana blisko zmywarki i zlewu, z których to po umyciu, naczynia przechodzą właśnie do miejsca przechowywania. Usytuowanie tej strefy w pobliżu następnej strefy mycia nie jest więc przypadkowe, ale jest efektem dobrej logistyki oraz przemyślanym zabiegiem w aranżacji kuchni. 
  • Strefa mycia obejmuje wszystko to, co wiąże się ze sprzątaniem, czyli zlew, zmywarkę, ociekacz, kosz na śmieci oraz miejsce na środki czystości i detergenty. Tutaj umieścimy również pojemniki do segregacji i na odpadki.  
  • Strefa przygotowywania, czyli blaty robocze, szuflady i szafki to miejsce pomiędzy zmywaniem a gotowaniem. W strefie tej trzymamy wszystkie potrzebne rzeczy do przygotowania potraw jak sztućce robocze, roboty kuchenne oraz przyprawy. Wszystko to mamy blisko blatu roboczego i praktycznie pod ręką. 
  • Strefa gotowania i pieczenia kończy logiczny ciąg stref zawierająca piekarnik, płytę grzewczą, kuchenkę mikrofalową, pochłaniacz, naczynia takie jak patelnie, foremki do pieczenia i garnki.

Aranżacja Kuchni Komandor z salonem

Aranżacja małej Kuchni Komandor

Jakość i funkcjonalność, czyli na co zwrócić uwagę aranżując kuchnię

Meble w kuchni nie tylko mają wyglądać i robić wrażenie na naszych gościach, ale także powinny być funkcjonalne, pojemne, praktyczne i stanowić wsparcie dla wybranego przez nas sprzętu AGD. W kuchni ważna jest komunikacja i wielkość przestrzeni roboczej oraz ergonomia wnętrza. Głębokość dolnych szafek kuchennych to zazwyczaj 60 cm, natomiast górnych 40 cm. Oczywiście mogą one ulegać zmianie, ale raczej na głębsze. Wszystko zależy od miejsca jakie mamy do dyspozycji.  

Zazwyczaj w przestrzeni kuchennej montowane są szafki dolne w wersji z drzwiczkami, z samymi szufladami o różnych szerokościach i głębokościach lub w wersji mieszanej z drzwiczkami i szufladami w wybranych modułach. Również w przy szafkach górnych możemy zdecydować, czy wolimy te klasycznie otwierane, czy może z pojedynczymi klapami podnoszonymi do góry lub frontami podwójnymi, łamanymi w opcji górnego otwierania. Nasz wybór zależy od tego w jakim klimacie utrzymana jest kuchnia, czy będzie pełna nowinek, czy raczej klasycznych rozwiązań? Czy wybierzemy nowoczesną linię i trendy w designie, czy przywiązanie do tradycji? Czy w aranżacji kuchni uwzględnimy komin z zabudowaną lodówką i z wbudowany piekarnikiem na wysokości, czy klasycznie z piekarnikiem pod płytą grzewczą?   

Kupując meble zwróćmy uwagę na materiały, z których są wykonane, na wytrzymałość płyty, sposób oklejania krawędzi, odporność blatów, jakość frontów oraz okuć jak zawiasy i prowadnice, a także styl uchwytów i rodzaj akcesoriów.

  • Blaty muszą być wytrzymałe, odporne na uderzenia, zarysowania, plamy, wylaną wodę i różnice temperatury, bo nie raz odkładamy na nie gorące garnki. Blat jest na pierwszej linii frontu, bierze na siebie największe obciążenia i kuchenne niespodzianki, a dodatkowo jego powierzchnia w całej aranżacji kuchni zajmuje dosyć dużą przestrzeń. Dokonując wyboru, zwróćmy uwagę, aby blat był nie tylko wytrzymały, ale też ciekawy i elegancki. Na rynku dostępne mamy blaty laminowane, drewniane, kamienne, kompozytowe lub z konglomeratów. Każdy z tych materiałów ma swoje zalety oraz wady i dostępny jest w różnych przedziałach cenowych. Jaki blat wybierzemy zależy więc od naszych oczekiwań i możliwości. Jedno jest pewne - nie warto wybierać najtańszej opcji.
  • Fronty szafek, oprócz walorów estetycznych też powinny być wytrzymałe i odporne, ponieważ podlegają czyszczeniu i działaniu pary, której w kuchni jest dosyć sporo. Możemy je wykonać z płyty pokrytej folią, płyty laminowanej, z drewna, płyty akrylowej, płyty lakierowanej, płyty fornirowanej lub z wykorzystaniem szkła. Szeroka gama materiałów pozwala tworzyć naprawdę ciekawe i niebanalne aranżacje kuchni w stylu i klimacie oraz kolorach, jakie najbardziej odpowiadają naszym gustom.

Funkcjonalność mebli kuchennych zależy w dużej mierze od ich wyposażenia i akcesoriów, które w nich umieścimy. Istotne jest abyśmy najczęściej używane produkty przechowywali w środkowej strefie, natomiast w niższych i wyższych partiach mebli te rzadziej używane. Ponieważ w kuchni spędzamy dużo czasu, dla naszej wygody, powierzchnia i wysokość blatów roboczych też powinny być dostosowane do naszego wzrostu, czyli około 10-15 cm poniżej zgiętego łokcia. 

Aby mieć pełny wgląd we wnętrze szuflad, zastosujmy w nich prowadnice z pełnym wysuwem, które umożliwią wysunięcie całej szuflady i łatwy dostęp do umieszczonych w niej rzeczy. Dodatkowo szuflady możemy wyposażyć w specjalne wkłady na sztućce, przegrody, które dzielą wnętrze szuflady na odpowiednie strefy do przechowywania, oddzielając od siebie umieszczone w nich przedmioty i artykuły. Duża popularnością cieszy się rozwiązanie polegające na umieszczaniu szuflady w szufladzie czyli dwie szuflady za jednym czołem. To doskonała oszczędność miejsca, ale także zabieg estetyczny i designerski, który umożliwia wykonywanie szuflad o wysokich czołach, czyli ograniczenie podziałów i linii poziomych, w aranżacji mebli dolnych.

Niezwykle praktyczne są wszelkiego rodzaju małe i duże wysuwane carga, w których zmieścimy zapasy suchej żywności, wodę, sosy w kartonikach i puszki. Wysuwając cargo mamy łatwy dostęp do produktów umieszczonych na półkach znajdujących się na różnych wysokościach. To idealny sposób na praktyczne wykorzystanie wąskich, niskich lub wysokich, przestrzeni pomiędzy meblami, lub meblami a ścianą, który jednocześnie nie zmusza nas do nurkowania w głąb szafek. 

W szafkach narożnych, w których dostęp do wnętrza i jego pełnej zawartości jest lekko utrudniony, a czasami dosyć niekomfortowy, sprawdzają się tak zwane karuzele, czyli półki umieszczone na obrotowej osi, które po otwarciu drzwiczek wysuwają się, ułatwiając dostęp do najgłębiej położonych garnków czy przedmiotów.

Rozwiązaniem, które każdy z nas chętnie by widział w swojej kuchni, jest pojemna spiżarka, pełna przetworów, soków, zapasów i pachnąca ziołami. Marzenie każdej Pani domu. O ile mamy możliwość jej wydzielenia w przestrzeni kuchni, to zróbmy to, zamykając wnękę kuchenną przesuwnymi drzwiami, pasującymi do reszty zabudowy i mebli. Za takimi drzwiami, na dopasowanych i wykonanych na wymiar regałach, schowamy nie tylko nasze przetwory i przyprawy, ale ukryjemy także rzadko używany sprzęt, roboty, malaksery, wyciskarki do soków oraz duże gabarytowo garnki i naczynia.  A jeśli spiżarka jest nieosiągalna, to na pewno wysoka, wkomponowana we wnękę i może głębsza od pozostałych szafka, którą przeznaczymy do tego celu, przejmie jej zadanie. Wszystko jest kwestią odpowiedniej aranżacji i pomysłowości.

Aranżacja czarnej Kuchni Komandor

W kuchni wszystko ma znaczenie, dlatego zadbajmy o wyjątkowość tego miejsca. Każdy gadżet czy element, który zwiększy powierzchnię przechowywania, funkcjonalność mebli lub ułatwi korzystanie z kuchni, jest niezwykle istotny i wart uwagi jeszcze na etapie planowania i aranżacji kuchni. Urządzając kuchnię, nie zapominajmy o tym, że robimy to dla siebie i na lata. Jej kolor, wygląd, układ i klimat w niej panujący, powinny wpływać pozytywnie na nasz nastrój i zaspokajać nasze gusta i oczekiwania. Codzienne przebywanie w kuchni i gotowanie, ma być bowiem przyjemnością, przygodą i zabawą, a nie tylko spełnieniem obowiązku. Niech unoszące się w naszej kuchni aromaty, zapachy i smaki wywołują najlepsze wspomnienia u nas, a w przyszłości także u naszych najbliższych.

Więcej aranżacji kuchni znajdziecie Państwo w naszej galerii

OFERTA KOMANDOR

Jesteś zainteresowany produktami firmy Komandor? Sprawdź ofertę w swoim regionie: 

Facebook
YouTube Blog