kuchnie na wymiar
Ergonomia, dobra organizacja miejsca pracy i wyjątkowy, domowy klimat. Wszystko to oferuje idealnie zaplanowana kuchnia na wymiar, która stanie się przestrzenią do pracy dla prawdziwego mistrza kuchni i wielbiciela kulinarnych eksperymentów
KUCHNIA NA WYMIAR, CZYLI MEBLE KUCHENNE WYMARZONE I ZAPLANOWANE W KAŻDYM SZCZEGÓLE
Kuchnia na wymiar to wszystkie meble kuchenne, którą projektujesz sam. Kuchnię gotową po prostu kupujesz. Która będzie bliższa twemu sercu? Kuchnia zawsze była, jest i będzie centralnym miejscem w każdym domu, bez względu na to, czy jest duża, czy mała. Wspólne celebrowanie posiłków, ich przygotowywanie, zapachy, jakie dochodzą z kuchni oraz nieziemskie kolory przypraw to nie tylko okazja do wspólnych spotkań i porobienia czegoś razem, ale też uczta dla zmysłów i podniebienia. Jak więc zaplanować kuchnię, aby jednocząc całą rodzinę, stała się nie tylko miejscem rodzinnych spotkań, ale także funkcjonalnym i wygodnym miejscem warsztatów kulinarnych i pierwszych kucharskich szlifów?
KUCHNIA NA WYMIAR PODZIELONA NA STREFY
W kuchni czasami spędzamy wiele godzin. Kiedy mamy dużo czasu, pieczenie lub gotowanie dań to może być nasz rytuał. Często jest jednak tak, że działamy w pośpiechu, starając się nie tylko przygotować posiłek, ale jednocześnie zjeść śniadanie, spakować kanapki do pracy czy szkoły i jeszcze ogarnąć ogólnie kuchnie, żeby jakoś wyglądała. Koordynacja tylu czynności to bieganina od szafki do szafki, od szuflady do lodówki i tak kilka razy. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile pokonujemy wtedy kilometrów. Dlatego, aby oszczędzić sobie zbędnej bieganiny i nerwów, powinniśmy już na etapie aranżacji kuchni na wymiar zadbać o naprawdę dobrą organizację naszego miejsca pracy. W każdej kuchni powinny być wydzielone odpowiednie strefy, które mają ściśle określone funkcje, a ich prawidłowy rozkład ułatwia nie tylko przygotowywanie posiłków, oszczędza nasz czas, ale także porządkuje wnętrze. Co ważne, strefy te powinny być ułożone w odpowiedniej konfiguracji, wynikającej z kolejności wykonywanych przez nas czynności. O jakich funkcjonalnych strefach w kuchni mowa? Najczęściej wymienia się 5 stref, z których każda posiada kilka charakterystycznych elementów, definiujących jej funkcję:
- Strefa przechowywania żywności obejmuje lodówkę, zamrażarkę oraz szafki dolne i górne lub mini spiżarkę, w których trzymamy żywności. Znajdą tutaj miejsce zarówno produkty szybko zbywalne, jak i zapasy w postaci makaronów, ryżu, puszek, słoików i innej sypkiej żywności, czyli mąki, cukru itp.
- Strefa przechowywania naczyń to najczęściej różnego rodzaju szafki dolne i górne lub szuflady, w których trzymamy wszystkie naczynia, jakie są nam potrzebne do przygotowania i podania posiłków, czyli talerze, sztućce, szklanki, kubki, kieliszki, wazy, czy miski.
- Strefa zmywania obejmuje zmywarkę, zlewozmywak, ociekacz, szafkę na odpady i śmieci, szafkę lub szuflady, w których możemy przechowywać wszelkie środki czystości oraz detergenty.
- Strefa przygotowywania posiłków to miejsce dla naczyń i sztućców wykorzystywanych bezpośrednio w procesie przygotowywania jedzenia, desek do krojenia, a także dla wszelkiego rodzaju robotów, malakserów czy blenderów.
- Strefa gotowania i pieczenia, jak sama nazwa sugeruje, składa się z piekarnika, płyty grzewczej, kuchenki mikrofalowej, pochłaniacza oraz szafek do przechowywania patelni, foremek, blaszek i garnków.
NADAJ ODPOWIEDNI KSZTAŁT SWOJEJ KUCHNI NA WYMIAR
Czasami marzy nam się inna kuchnia, ale kształt i wymiar pomieszczenia, w którym się znajduje, nie pozwalają nam na zupełną dowolność w jej aranżacji. Nic nie szkodzi. Wykonując kuchnię na wymiar i tak mamy dużą swobodę działania w zakresie kreowania i urządzania wnętrza. To jaki zakres będą miały nasze prace aranżacyjne, zależy również od tego, jak wielkie zmiany w pomieszczeniu planujemy. Jeśli decydujemy się na remont generalny kuchni, połączony ze zmianą przyłączy gazu, hydrauliki oraz elektryczności, to możemy pomieszczenie stworzyć niemal na nowo. Inaczej jest, kiedy dopasowujemy wygląd kuchni i rozkład mebli do architektury wnętrza, bez dokonywania jakichkolwiek zmian lub ewentualnie z drobnymi korektami.
Patrząc na swoją kuchnię, zastanówmy się jaki układ mebli kuchennych będzie pasował do niej najlepiej i tym samym, jaki zapewni nam ergonomiczną i wygodną pracę, podczas codziennych rytuałów kulinarnych. Zanim jednak rozpoczniemy proces planowania, dokładnie wymierzmy pomieszczenie i pozaznaczajmy najważniejsze i strategiczne miejsca oraz elementy takie jak kontakty, przyłącza, biegnące rury, okna i drzwi. Jeśli nie jesteśmy pewni wymiarów, skorzystajmy z pomocy fachowca, który będzie wykonywał nasze meble kuchenne. On nie tylko dokładnie wymierzy, ale też doradzi nam w wielu problematycznych lub niejasnych dla nas kwestiach związanych z samą aranżacją kuchni i możliwych do zastosowania w niej akcesoriów i funkcjonalnych rozwiązań. Układ mebli w kuchni determinuje często rozkład samego pomieszczenia, dlatego to, czy będziemy mieli kuchnię jednorzędową, dwurzędową, w kształcie L czy U lub z wyspą, zależy w dużej mierze od tego ile mamy miejsca i które rozwiązanie będzie dla nas najlepsze.
- Kuchnia jednorzędowa to taka kuchnia, w której meble kuchenne i tym samym poszczególne strefy ułożone są obok siebie w jednej linii, zarówno w zabudowie dolnej, jak i pod postacią szafek wiszących. Rozwiązanie jednorzędowe sprawdzi się w wąskich pomieszczeniach, w których nie ma zbyt wiele miejsca pomiędzy równoległymi ścianami lub w kawalerkach, które często muszą łączyć w jednym wnętrzu kilka funkcji, czyli głównie salon, jadalnie i kuchnię właśnie. Wykonanie szafek dolnych i górnych na wymiar pozwoli wykorzystać całą przestrzeń przeznaczoną na kuchnię.
- Kuchnia dwurzędowa to dosyć często spotykane rozwiązanie w mieszkaniach w blokach lub podłużnych wnętrzach kuchennych, w których dysponujemy wolnymi, dłuższymi ścianami, a na ścianie krótszej mamy umieszczone na przykład okno lub kaloryfer. W przypadku kuchni dwurzędowych rozkład stref wygląda nieco inaczej, ale ważne, żeby był logiczny i nie powodował kolizji podczas pracy kilku osób. Kuchnie dwurzędowe to dobre rozwiązanie również wtedy, gdy w domu gotują co najmniej 2 osoby. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby wzajemne otwarcie szafek po obu stronach kuchni nie utrudniało swobodnego poruszania się po pomieszczeniu.
- Kuchnia w kształcie L to doskonałe rozwiązanie, które ułatwia i pozwala na funkcjonalne wykorzystanie narożnika pomieszczenia, poprzez zamontowanie tam głębszych szafek lub zlewozmywaka. To także dobre rozwiązanie do wąskich kuchni, w których nie ma możliwości zamontowania szafek na przeciwległych ścianach. W kuchni w kształcie litery L zazwyczaj jest miejsce na stół, który dla wielu osób stanowi bardzo ważny mebel kuchenny.
- Kuchnia z ustawieniem mebli w literę U to idealne rozwiązanie zwłaszcza do dużych kuchni. Rozstaw mebli kuchennych na 3 ścianach to bardzo duża powierzchnia do pracy i przechowywania. Daje także dużą swobodę aranżacyjną i projektową. W tym przypadku nie musimy się martwić o miejsce i jak najkorzystniejsze połączenie ze sobą poszczególnych stref, ponieważ dysponując przestronnym wnętrzem i projektując kuchnię na wymiar, możemy sami zdecydować ile miejsca poświęcić na każdą z nich.
- Kuchnia z wyspą, czyli rozwiązanie wybierane często w otwartych wnętrzach, w których łączymy strefę salonu z kuchnią i jadalnią. Wyspa to nie tylko idealne miejsce dla dodatkowego przechowywania, blat do spożywania posiłków czy miejsce do gotowania, ale także ciekawy element spajający wnętrza, który stanowi jednocześnie granicę między dedykowanymi strefami. Sama wyspa to też nierzadko idealne miejsce spotkań towarzyskich podczas domowych przyjęć.
Tym, co wyróżnia kuchnie na wymiar, to wielkość i wygląd poszczególnych stref, które definiujemy i wyznaczamy my sami, nie zdając się jedynie na gotowe meble, których dopasowanie do wnętrza może być czasami problematyczne i wymaga kilku poprawek, czyli ingerencji w bryłę już gotowego mebla.
FUNKCJONALNOŚĆ MEBLI KUCHENNYCH TO PODSTAWA
Praca w kuchni powinna być przyjemnością i najlepiej łączyć się pasją kulinarną. Oczywiście nie każdy kocha gotowanie, ale jeść trzeba i przebywania w kuchni się nie uniknie. Tym bardziej warto zadbać o to, aby przygotowywanie posiłków, nawet tych niezbędnych, było łatwe, przyjemne i nie zabierało dużo czasu. Aby połączyć to wszystko ze sobą, ważna jest funkcjonalność. Kuchnia nie musi być duża, nie musi być najdroższa, czy taka jak w żurnalach, kuchnia musi być funkcjonalna i przyjazna nam, osobom, które z niej korzystamy. W kuchniach na wymiar jest to o tyle łatwiejsze zadanie, że odpowiadająca nam funkcjonalność i wygląd mebli kuchennych dobieramy do siebie, korzystając z podpowiedzi i wiedzy fachowców. Funkcjonalność to nie tylko dobór i układ mebli, to także jakość materiałów, z których wykonane są meble kuchenne, ich odpowiedni rozstaw i wyposażenie każdej z szafek czy szuflad. Urządzając kuchnie na wymiar, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- W kuchni dwurzędowej, w której meble rozstawione są w dwóch rzędach, należy pamiętać, aby odległość pomiędzy rzędami wynosiła co najmniej 120 cm dla swobodnego, jednoczesnego otwierania szafek.
- Blat kuchenny jest w kuchni najważniejszym miejscem przygotowywania posiłków, zadbajmy o to, aby przynajmniej w jednej części miał długość powierzchni roboczej około 80-90 cm.
- Najlepiej jest, jeśli płytę grzewczą otoczymy blatem z obu stron, chociaż na 40-50 cm, bo dzięki temu zyskamy miejsce na ewentualne szybkie odstawienie z kuchenki gorącego garnka i zachowamy bezpieczeństwo podczas gotowania.
- Piekarnik często instalowany jest poniżej płyty grzewczej. Jeśli jednak mamy taką możliwość, zaplanujmy jego usytuowanie na wysokości blatu, aby wyjmowanie z niego wypieków nie wymagało od nas schylania. To bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie.
- Zamontujmy szafki wiszące na takie wysokości, aby było nam do nich łatwo sięgnąć i dopasujmy ich wysokość do wzrostu domowników, którzy najczęściej przygotowują posiłki. Odległość dołu szafki wiszącej od blatu roboczego powinna wynosić około 56-60 cm.
- Zmywarkę najlepiej umieścić blisko zlewu i ociekacza, czyli w strefie zmywania, wówczas prawidłowo zorganizujemy swoje miejsce pracy, mając wszystko pod ręką. Zdarza się bowiem, że przed włożeniem bardzo zabrudzonych rzeczy do zmywarki musimy je lekko opłukać, wówczas lokalizacja zmywarki blisko zlewu to bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie.
- Nie montujmy płyty grzewczej ani zlewu przy samej ścianie. Takie usytuowanie nie tylko wpływa na ograniczenie naszych ruchów podczas wykonywania czynności w kuchni, ale także może mieć wpływ na uszkodzenie ściany poprzez zachlapanie jej wodą czy pryskającym podczas gotowania tłuszczem. Taki kąt trudno utrzymać w czystości i jest mało praktyczny. Urządzając kuchnie na wymiar, zadbajmy żeby zostawić zawsze kawałek wolnego blatu przy ścianie zamykającej ciąg kuchenny.
- W narożnikach kuchni nie montujmy w pobliżu siebie elementów wysuwnych jak szuflady czy carga. Może to powodować kolizje podczas konieczności otwarcia jednej szuflady po drugiej, zwłaszcza jeszcze przed domknięciem jednej z nich. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzą się szafki narożne z odpowiednim wyposażeniem w karuzelę, czyli element obrotowy z półkami, doskonale zagospodarowujący głębokie wnętrza, który jednocześnie ułatwia szybki dostęp do położonych na nim elementów.
- W przypadku ostatnich szafek w ciągu kuchennym warto zadbać o listę dystansową pomiędzy meblem a szafką, aby móc otworzyć drzwi szafki na pełną szerokość.
- Wybierając kuchnię na wymiar, w przestrzeni mebla warto zamontować kilka płytszych szuflad jedną nad drugą. Dzięki temu zyskamy dużo więcej miejsca do przechowywania, z podziałem na konkretnie dedykowane rzeczy, a wszystko to zamknięte za jednym frontem, który nie zaburza linii mebli i wystroju kuchni.
- Zapoznajmy się z ofertą akcesoriów kuchennych zarówno do szafek, jak i do szuflad. Nie tylko porządkują one przestrzeń kuchni, ale także wnętrze samego mebla, powiększając jego powierzchnię oraz miejsce przechowywania i podnoszą jednocześnie jego użyteczność. Nawet wąskie przestrzenie będą funkcjonalne, jeśli zamontujemy w nich wysuwne carga, a szuflady pomieszczą więcej, kiedy włożymy do nich organizery z przegrodami.
Z CZEGO ZROBIĆ KUCHNIĘ NA WYMIAR
Kiedy już zaplanujemy kuchnię, wybierzemy z katalogów i z internetu ciekawe rozwiązania i funkcjonalne sprzęty, ustalimy kolory, które nam najbardziej odpowiadają i trafiają w nasze gusta, przychodzi czas na realizację planów, montaż i urządzanie. Oczywiście możemy zdecydować się na gotowe meble, których w ofercie sklepów jest naprawdę wiele, ale musimy zdawać sobie sprawę, że nie będą one do końca pasowały do wymiarów naszej kuchni i najczęściej będzie konieczność dorabiania czy przerabiania pewnych elementów. To samo może tyczyć się dostępnej u producenta kolorystyki konkretnego modelu mebli kuchennych czy wprowadzonej na rynek kolekcji. Nie bardzo mamy też wpływ na jakość materiałów, z których jest wykonany mebel i do tego dochodzi jeszcze montaż, który musimy wykonać sami. Decyzja należy do nas, czy wybierzemy gotowy zestaw, kompletując go z gamy gotowych brył, czy zamówimy kuchnię na wymiar i przeniesiemy swoje marzenia do naszego wnętrza, urządzając je tak, jak to sobie zaplanowaliśmy.
Fachowcy z firmy Komandor, która specjalizuje się w wykonywaniu mebli kuchennych na wymiar, nie tylko sprawdzą wykonane przez nas pomiary i oglądną wnętrze gdzie powstanie kuchnia, ale też korzystając ze swojego doświadczenia, poradzą jakie rozwiązanie najlepiej wybrać, na co zwrócić uwagę i jaki materiał w środowisku kuchni sprawdzi się najlepiej. Nie oszczędzajmy na materiale i jego jakości, bo meble kuchenne często narażone są na bardziej wymagające i częściej zmieniające się warunki w pomieszczeniu. Zmiany temperatury, parowanie, ciepło, wilgoć, zachlapanie, pryskający tłuszcz, to wszystko, z czym muszą zmierzyć się nasze meble w kuchni.
- Odpowiednia wytrzymałość płyty i jej laminatu to gwarancja tego, że meble nie stracą swojego koloru lub struktury, oraz nie ulegną rozwarstwieniu. Mocna okleina PCV, która chroni krawędzie płyty, to lepsze zabezpieczenie przed wilgocią i odpryskami oraz uszkodzeniami, niż w przypadku oklejania krawędzi płyty folią lub papierowym obrzeżem.
- Blat, najbardziej narażona na wszelkie urazy i najbardziej eksploatowana powierzchnia w kuchni. Musi być nie tylko odporny na ścieranie i plamy, ale także wszelkiego rodzaju zarysowania i temperatury. Zupełnie jako blat nie sprawdzi się płyta meblowa dlatego nie dajmy się namówić na jej zastosowanie, bo pasuje kolorystycznie. Blat ma inne właściwości niż płyta i nic tego nie zmieni.
- Fronty szafek także muszą być odpowiednio dobrane i dobrej jakości, żeby nie wyginały się pod wpływem warunków, jakie panują w kuchni lub nie schodziła z nich folia, odklejając się nieestetycznie na brzegach drzwiczek.
- Planując szafki i szuflady wybierzmy dobrej jakości prowadnice i zawiasy, dopasowane do funkcji mebla i jego ciężaru po włożeniu potrzebnych akcesoriów, najlepiej te z cichym domykiem, hamulcem i pełnym wysuwem, które poprawią nie tylko funkcjonalność mebla, ale też komfort naszej pracy w kuchni.
- Zwróćmy uwagę na zabezpieczenie przycinanych krawędzi blatu podczas ich łączenia lub osadzania zlewu, aby nie dostawała się tam wilgoć i woda.
Te wszystkie wymienione elementy są naprawdę istotne podczas codziennego korzystania z kuchni, a odpowiednio sprawdzone i dobrane oraz wysokiej jakości, pozwolą nam cieszyć się kuchnią przez wiele lat, bez zbędnych urazów i uszkodzeń wynikłych podczas użytkowania, które będą miały wpływ na estetykę kuchni i jednocześnie całego wnętrza. Kuchnia wykonana na wymiar to także ciekawe zagospodarowanie każdej wolnej przestrzeni poprzez różnego rodzaju półki czy szafki na wymiar, nawet w bardzo wąskich pomieszczeniach czy wnękach, jakie występują we wnętrzu. Często zdarza się, że meble kuchenne na wymiar to także idealne dopasowanie kolorystyczne i stylistyczne do reszty wnętrz, poprzez możliwość przeniesienia kolorystycznego akcentu lub motywu, zwłaszcza przy kuchniach połączonych z salonem.
Kuchnia na wymiar to organizacja przestrzeni po naszemu, według naszego gustu i potrzeb. To czy wybierzemy w dolnej strefie otwierane szafki, czy może szuflady, jakie zastosujemy prowadnice i zawiasy, czy wybierzemy opcje kuchni klasycznej, czy nowoczesnej nie jest takie ważne. Liczy się odpowiedni rozstaw mebli we wnętrzu, ich funkcjonalność i dopasowanie do nas samych, aby czas spędzony w kuchni kojarzył się z przyjemnymi rzeczami, a nie codziennym obowiązkiem.
FAQ - najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi o kuchnie na wymiar
1) Jak wymierzyć i zaprojektować kuchnię na wymiar?
Pomiar kuchni na wymiar musi być bardzo precyzyjny z uwagi na ścisłe spasowanie zabudowy z architekturą wnętrza. Istotne jest tutaj usytuowania przyłączy, nierówności ścian i podłóg oraz rozmieszczenie okien, drzwi czy kominów, a następnie uwzględnienie tego w projekcie. Aby mieć pewność, że wszystko jest wykonane prawidłowo, bezpieczniej jest skorzystać z usług doświadczonej firmy, która na podstawie stworzonej dokumentacji, zajmie się też montażem kuchni. Sprawdź nasze inspiracje i pomysły na kuchnie
2) Jak zamówić i kupić kuchnię na wymiar?
Aby zamówić kuchnię na wymiar należy skontaktować się z firmą, która wykonuje tego typu zabudowy. Na wstępnym etapie wykonywany jest pomiar i inwentaryzacja wnętrza, dalej następuje wybór materiałów i rozwiązań oraz powstaje wstępny projekt pozwalający oszacować cenę zabudowy. Ostatnim etapem jest podpisanie umowy i ustalenie szczegółów montażowych.
3) Kuchnia na wymiar czy gotowa?
Kuchnia gotowa składa się typoszeregu modułów o określonych wymiarach, kolorach i konfiguracji, dlatego nie zawsze wypełni pełne wnętrze, pozostawiając puste przestrzenie. W kuchni na wymiar każdy element jest personalizowany, aby zabudowa idealnie pasowała nawet do nietypowych, niewymiarowych i trudnych aranżacyjnie wnętrz i można dowolnie wybrać każdy jej detal.
4) Kuchnie na wymiar czas oczekiwania?
Czas oczekiwania na kuchnię może wynosić od kilku do kilkunastu tygodni. Zależy on od dostępności wybranych rozwiązań i materiałów, z których ma być wykonana kuchnia oraz procesu produkcyjnego. Istotny jest też kalendarz grupy montażowej, która montuje mebel. O szczegóły najlepiej pytać wykonawcę - sprawdź
5) Ile kosztuje kuchnia na wymiar?
Cena kuchni na wymiar zależy od jej wymiaru, rodzaju materiałów i blatów, okuć, akcesoriów typu prowadnice i zawiasy, wyposażenia oraz montażu. Każdy moduł kuchni jest personalizowany i dostosowywany do wymiarów wnętrza i potrzeb właściciela, dlatego jest jedyny w swoim rodzaju. Rozpiętość ceny końcowej może więc być bardzo szeroka.